Just another WordPress.com weblog

Salam…Hye sume…

Gambar apekah ini???? Korg agak2 ni ape???

Ok la..Gamba di atas ni adalah hasil kerja ak n member2 ak untuk Sculpture Contest Green Initiative yg da lepas lebih kurang sebulan yg lalu. Walaupun hasil keje kitorg x la sehebat budak2 yg hebat dalam bab2 design ni, (yela..name pun dak CTS kan,mane la ade subjek2 art ni masuk dalam silibus kitorg kan..Hehehe)tp grup kitorg la yg menjadi juara..OOps terbangga diri plak..Haha..Ak x taula same ade kitorg nye work ni mmg betul2 meletop ataupun grup lain sume bese2 je..Hahaha..

Ok,name projek kitorg ni “V-ZONE:THE EDGE OF THE WORLD” . Umm,ape yg korg fikirkan bile korg tgk mende ni?? Ok la lets me explain detailly ape bendenye ni.

Kalo korg prasan bangunan yg kitorg buat ni,dye terbahagi kepada dua. Sebelah bahagian yg elok,sebelah lagi bahagian yg menanti masa je nak rebah ke bumi. Halaman dan pokok kat atas bangunan ni pun menunjukkan situasi yg sama. Mesti ade yg tertanye2 kan,ape motif kitorg wat cani kan??Kenapa x wat whole bangunan tu lawa or whole bangunan tu buruk??

Ok,sebenanye kitorg nak tunjuk kat korg dua view/perspective yg berbeza. Yg hak lawa tu menunjukkan keadaan semasa manusia sgt menghargai dan menjaga environment. And at the other side menunjukkan keadaan bile manusia da xcare lgsg pasal environment.Paham x cte ak ni???hee..

So,msg yg kitorg try nak sampaikan kat sini ialah all about APPRECIATION.Cam gamba kat atas ni la.Bila kite care n appreciate kite nye environment,aman je kan suasana.Tenang.Damai.Tp bile manusia da x reti nak jaga environment,tgk kesan dye.Kering kontang.Huru hara.Kalo korg pasan kat giant tree atas bangunan tu ade org.So dr sini kite boleh nampak,bile alam da musnah,barula manusia terkejar2 nak cari pokok,nak jaga pokok tu sume.

Then,ape motif ak ckp kat korg sume pasal sume ni?Adakah semata2 nak tunjuk hasil keje kitorg yg agak lawa ni…hehe..:-p
Owh bukan itu sebabnya..K,first komfemla nak suh kite appreciate alam kite ni kan.Tp,the main point ak adalah pasal nilai “MENGHARGAI” itu dlm skop yg lebih luas.Bukan just focus kat alam tu je.

Cube korg relatekan pasal mende kat atas ni dengan hidup kita. Agak2 korg la ade x? Bagi ak komfem ade. Fitrah manusia kan, bile mende tu ade depan mate, kite xpernah nak hargai n nak syg betul2. Tp bile mende tu dah hilang n da pergi dari hidup kita, barulah time tu nak rase menyesal,meraung,melalak meratapi kehilangan mende itu. Mule lah nak ckp ni :-

“Kalau lah dulu ak jaga n syg mende tu betul2,mesti mende tu xkan pergi n hilang dr hidup ak…”

Tp sygnye sudah terlambat kan..Bak kate pepatah sudah terhantuk baru nak terngadah. Mende yg ak maksudkan tu boleh jadi mcm2.Sama ade manusia ataupun material. Manusia tu pulak boleh jadi kawan2 kite,ibu ayah kite,family kite n org yg kite syg. Ak x point sape2 dalam bab ni.Mcm ak kate td ini fitrah manusia.MANUSIA.So,manusia tu termasuk ak..

Then,sometime kite ni lebih menghargai n terkejar2 mende yg xde depan mata kite n mende yg x mungkin dapat digapai. Sehinggakan mende yg ade depan mata kita pun kite x sedar. Sedangkan yg depan mata tu la yg sayang kite bagai nak rak,yg concern kat kita,yg sentiasa ada untuk kita di kala susah dan senang. Tapi kita ni still gak mengharapkan mende yg tah pape tah. Yg kite pun x sure sama ade kita akan dapat atau x. Thats why la ak kate tadi bile org yg sayang kite tu pergi dari hidup kite,time tu la baru kite rase nak menyesal..

Ak pernah terbaca,

“Lebih baik kita menghargai orang yg menyanyangi kita daripada kita sayang dan hargai orang yang langsung x pernah nak hargai kita…”

Kawan ak lak pernah ckp,

“Lebih baik juga kita manghargai dan menyayangi org yg menyayangi kite,yg ade dgn kita daripada memikirkan anasir2 yang membenci kita..”

Dua quotes ni lebih kurang je maksudnya. Cuma quotes pertama ni mcm situasi yg ak sebut di atas tu. Yg quotes kedua ni untuk manusia2 yang terlampau memikirkan tentang orang2 yang membenci mereka sehinngakan mereka terlupa masih ade lagi insan2 yang menyayangi dan menerima kita dalam hidup diorang. So,daripada kita sesakkan kepala kite dok pikir pasal orang yg x suke kite tu, baiklah kite appreciate orang yang komfem2 kita tau sayang dan terima kita. Betul x??Hee..Kalau la kita dok pikir pasal orang yang x suke kite,sampai bile pun x akan selesai.Nanti kita jadi sedeh la,down la,kecewa la dan segala yang seerti dengannya.Kite memang x leh nak halang manusia dariapada membenci kita.Dalam hidup ni,memang akan ade orang yang akan membenci dan menyukai kite.So,we must accept that fact.Even Rasulullah S.A.W yg merupakan sebaik2 manusia tu pun ade org benci,ape lagi kite ni manusia biasa.So,the solution is,macam ak kate td, x yah pikirkan yang x suke tu,tapi hargai yang suke tu..Hee

Waa…byk pulak karangan ak kali ni..Ak kalau bercerita pasal hati dan perasaan ni memang macam ni.Haha..Kalo ikut kan,ade je lagi ni nak tambah ni.Haha.Tp xpela,ini pun ak rase da tersampai kot apa yg ak cube nak sampaikan..Hehe..

K,kalo korg rase ade pape pendapat,sila2 lah komen ye..Sangat2 dialukan..Hee..

Salam

p/s:kalo la aritu essay ak time exam ak dapat tulis sepanjang ini,alangkah bagusnya..Huu~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: