Just another WordPress.com weblog

RAMADHAN IS COMING!!!

Salam..
RAMADHAN IS COMING!!!!!!!!!!!
ALHAMDULILLAH kerana kita masih diberi kesempatan untuk bertemu sekali lagi dengan bulan RAMADHAN kali ini…
Rasenye x terlewat lg kot nak wish SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK..(da masuk seminggu da..lewat la tu kan…hehe)

Btw,RAMADHAN ni adalah bulan yg mulia,bulan yg penuh barakah..Time ni la kita semua diWAJIBkan puasa…
Puasa tu ape???Kalo tanye kat budak2(baya2 isya tu) Dorg pun akan menjawab “Puasa tu xleh makan n minum time siang..Da azan maghrib baru leh makan..” Itula jawapan mereka…xdenye dorg jawab dgn makne sebenar=>”Puasa ialah menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari“(ni makna sebenar ye kawan2..sila t8 note)…Tipula kalo dak2 halus yg baru nak start blaja puasa tu jwb cenggini..Kalo ade mmg salute la..hehehe..

Puasa ni seperti yg kita tau adalah WAJIB ya kawan2…Name pun RUKUN ISLAM yg ketiga,kompem2 lah WAJIB kita melaksanakannya…Puasa ni byk manfaatnya..Antaranya;-

1)BULAN BERIBADAT
Ak x kate la bulan lain x payah beribadat..Kene gak beribadat..Tapi time RAMADHAN ni extra sikit ibadatnye..Yela bulan RAMADHAN ni kita puasa satu hal..Pastu ade lak solat tarawih malam2..Bulan lain mane ade tarawih kan..Bulan RAMADHAN je kan…Pastu,bulan RAMADHAN ni lak syaitan2 tu dirantai..Kalo ade syaitan pun SYAITAN YG BERTOPENGKAN MANUSIA tu je la…Jadi xdela penghasut2 yg nak memesongkan kita..Yang ade hanya lah nafsu kita sendiri..Jd terpulang la pade diri kita sendiri same ade nak ambil peluang RAMADHAN ni atau x..Haa…lagi satu..Bulan RAMADHAN ni jugak ade malam LAILATUL QADR..Malam LAILATUL QADR ni malam kemuliaan yang lebih baik daripada seribu bulan..SUBHANALLAH..sungguh hebatnya ALLAH kan..Sentiasa memberi peluang dan ganjaran kepada hamba-NYA..

2)MENJAGA KESIHATAN TUBUH BADAN
Urm,yg ni pun one of the kebaikan berpuasa..yela..selama ni kite asyik sumbat je perut kita ngan mcm2 makanan..time ni la kite nk jaga perut kite,rehatkan dye sume…selalunya time bulan2 pose ni la akan ade org2 yg nampak kurus,kurang lilitan pinggangnye…hehe…Tp kan AWAS raye nanti jgn la pulun habis ketupat rendang sume tuh..mmg yg bdn da slim lawa tu jd tong balik la gamaknye..hahaha..(peringatan untuk diriku ini)..Lg satu,time2 pose ni la baru nampak kurma YUSUF TAIYOOB muncul di pasar2 raya tu..n kurma ni bagus untuk kesihatan ye kawan2…Kurma ni antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan ia akan disalurkan ke bahagian anggota lain dan otak..(sumber dr http://permai1.tripod.com/kurma2.html)So,jom same2 kita mengamalkan pemakanan kurma ye…

3)BULAN KEAMPUNAN
Smalam time tadarus,K.IRA ade la ckp..time bulan RAMADHAN ni ALLAH akan mengampunkan segola dosa2 kite mase lalu dgn syarat kite berpuasa dgn penuh keimanan dan ketaqwaan..Bukan yg pose sbb nak duit raye(tu slalunye budak2 la kan..hee) n bukan yg pose sbb terpakse..SUBHANALLAH..sygnye ALLAH kat kita kan…Jd,ape lg..Bak kate K.ira,jadikan kate2 ini sebagai motivasi untuk kita berpuasa dgn penuh keimanan dan ketaqwaan..Peluang ini hanya dtg semasa bulan RAMADHAN je..LETS GRAB THE CHANCE..Kita x tau samade RAMADHAN yg akan dtg,kita akan sempat menemuinya atau tidak..huhu..JGN SIA2KAN PELUANG YG ADA INI

Urm,kalo diikutkan byk je fadhilat2 berpuasa di bulan RAMADHAN ni..Tp cukupla 3 je yg ak bg.Takut kang kalo bg lebih makin merapu jadinya..ni pun da kira byk merapu da ni..hehehe..

K la..So,marilah kita bersama2 menghayati keindahan dan kemuliaan RAMADHAN ini..Perbanyakkan amal ibadat kita..Tingkatkan keimanan dan ketaqwaan kita kepada-NYA..
~Semoga RAMADHAN kali ini bukan RAMADHAN yg terakhir untuk kita..
~Semoga RAMADHAN kali ini lebih baik drpd yg sebelumnya..
~Semoga RAMADHAN kita kali ini akan sentiasa diberkati oleh-NYA..

INSYAALLAH…

Salam..

Advertisements

Comments on: "RAMADHAN IS COMING!!!" (2)

  1. renung2kan dan selamat beramal!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: