Just another WordPress.com weblog

MOVE

Salam..change to the new blog..http://nurynweida.blogspot.com.

Advertisements

Salam…Hye sume…

Gambar apekah ini???? Korg agak2 ni ape???

Ok la..Gamba di atas ni adalah hasil kerja ak n member2 ak untuk Sculpture Contest Green Initiative yg da lepas lebih kurang sebulan yg lalu. Walaupun hasil keje kitorg x la sehebat budak2 yg hebat dalam bab2 design ni, (yela..name pun dak CTS kan,mane la ade subjek2 art ni masuk dalam silibus kitorg kan..Hehehe)tp grup kitorg la yg menjadi juara..OOps terbangga diri plak..Haha..Ak x taula same ade kitorg nye work ni mmg betul2 meletop ataupun grup lain sume bese2 je..Hahaha..

Ok,name projek kitorg ni “V-ZONE:THE EDGE OF THE WORLD” . Umm,ape yg korg fikirkan bile korg tgk mende ni?? Ok la lets me explain detailly ape bendenye ni.

Kalo korg prasan bangunan yg kitorg buat ni,dye terbahagi kepada dua. Sebelah bahagian yg elok,sebelah lagi bahagian yg menanti masa je nak rebah ke bumi. Halaman dan pokok kat atas bangunan ni pun menunjukkan situasi yg sama. Mesti ade yg tertanye2 kan,ape motif kitorg wat cani kan??Kenapa x wat whole bangunan tu lawa or whole bangunan tu buruk??

Ok,sebenanye kitorg nak tunjuk kat korg dua view/perspective yg berbeza. Yg hak lawa tu menunjukkan keadaan semasa manusia sgt menghargai dan menjaga environment. And at the other side menunjukkan keadaan bile manusia da xcare lgsg pasal environment.Paham x cte ak ni???hee..

So,msg yg kitorg try nak sampaikan kat sini ialah all about APPRECIATION.Cam gamba kat atas ni la.Bila kite care n appreciate kite nye environment,aman je kan suasana.Tenang.Damai.Tp bile manusia da x reti nak jaga environment,tgk kesan dye.Kering kontang.Huru hara.Kalo korg pasan kat giant tree atas bangunan tu ade org.So dr sini kite boleh nampak,bile alam da musnah,barula manusia terkejar2 nak cari pokok,nak jaga pokok tu sume.

Then,ape motif ak ckp kat korg sume pasal sume ni?Adakah semata2 nak tunjuk hasil keje kitorg yg agak lawa ni…hehe..:-p
Owh bukan itu sebabnya..K,first komfemla nak suh kite appreciate alam kite ni kan.Tp,the main point ak adalah pasal nilai “MENGHARGAI” itu dlm skop yg lebih luas.Bukan just focus kat alam tu je.

Cube korg relatekan pasal mende kat atas ni dengan hidup kita. Agak2 korg la ade x? Bagi ak komfem ade. Fitrah manusia kan, bile mende tu ade depan mate, kite xpernah nak hargai n nak syg betul2. Tp bile mende tu dah hilang n da pergi dari hidup kita, barulah time tu nak rase menyesal,meraung,melalak meratapi kehilangan mende itu. Mule lah nak ckp ni :-

“Kalau lah dulu ak jaga n syg mende tu betul2,mesti mende tu xkan pergi n hilang dr hidup ak…”

Tp sygnye sudah terlambat kan..Bak kate pepatah sudah terhantuk baru nak terngadah. Mende yg ak maksudkan tu boleh jadi mcm2.Sama ade manusia ataupun material. Manusia tu pulak boleh jadi kawan2 kite,ibu ayah kite,family kite n org yg kite syg. Ak x point sape2 dalam bab ni.Mcm ak kate td ini fitrah manusia.MANUSIA.So,manusia tu termasuk ak..

Then,sometime kite ni lebih menghargai n terkejar2 mende yg xde depan mata kite n mende yg x mungkin dapat digapai. Sehinggakan mende yg ade depan mata kita pun kite x sedar. Sedangkan yg depan mata tu la yg sayang kite bagai nak rak,yg concern kat kita,yg sentiasa ada untuk kita di kala susah dan senang. Tapi kita ni still gak mengharapkan mende yg tah pape tah. Yg kite pun x sure sama ade kita akan dapat atau x. Thats why la ak kate tadi bile org yg sayang kite tu pergi dari hidup kite,time tu la baru kite rase nak menyesal..

Ak pernah terbaca,

“Lebih baik kita menghargai orang yg menyanyangi kita daripada kita sayang dan hargai orang yang langsung x pernah nak hargai kita…”

Kawan ak lak pernah ckp,

“Lebih baik juga kita manghargai dan menyayangi org yg menyayangi kite,yg ade dgn kita daripada memikirkan anasir2 yang membenci kita..”

Dua quotes ni lebih kurang je maksudnya. Cuma quotes pertama ni mcm situasi yg ak sebut di atas tu. Yg quotes kedua ni untuk manusia2 yang terlampau memikirkan tentang orang2 yang membenci mereka sehinngakan mereka terlupa masih ade lagi insan2 yang menyayangi dan menerima kita dalam hidup diorang. So,daripada kita sesakkan kepala kite dok pikir pasal orang yg x suke kite tu, baiklah kite appreciate orang yang komfem2 kita tau sayang dan terima kita. Betul x??Hee..Kalau la kita dok pikir pasal orang yang x suke kite,sampai bile pun x akan selesai.Nanti kita jadi sedeh la,down la,kecewa la dan segala yang seerti dengannya.Kite memang x leh nak halang manusia dariapada membenci kita.Dalam hidup ni,memang akan ade orang yang akan membenci dan menyukai kite.So,we must accept that fact.Even Rasulullah S.A.W yg merupakan sebaik2 manusia tu pun ade org benci,ape lagi kite ni manusia biasa.So,the solution is,macam ak kate td, x yah pikirkan yang x suke tu,tapi hargai yang suke tu..Hee

Waa…byk pulak karangan ak kali ni..Ak kalau bercerita pasal hati dan perasaan ni memang macam ni.Haha..Kalo ikut kan,ade je lagi ni nak tambah ni.Haha.Tp xpela,ini pun ak rase da tersampai kot apa yg ak cube nak sampaikan..Hehe..

K,kalo korg rase ade pape pendapat,sila2 lah komen ye..Sangat2 dialukan..Hee..

Salam

p/s:kalo la aritu essay ak time exam ak dapat tulis sepanjang ini,alangkah bagusnya..Huu~

SUKE TP XSUKE…

Salam..hye all…

Skang ni da masuk hujung sem…So,bile masuk hujung sem ade dua bende..Satu bende x best satu lagi bende best.. agak2 ape ek???Sape pandai cepat angkat tgn jawab..cepat2..3 saat dr skng..3..2…1..TEETTTTT..abis masa…
Jawapannya ialah xlain xbukan…

Yang disukai ~ CUTI2 cinta…(oops itu cte baru kat wyg..:p) SEMESTER BREAK!!!!!Yeah…best2…
Yang xdisukai ~ Huhuhu…EXAM!!!!OOwh….

Tapi kan.b4 menghadapi yg suke itu,saye kene menghadapi yg x suke tu..xpe2..mcm biasa ayat version sedapkan hati

“Bersusah2 dahulu,bersenang2 kemudian ok ain..”

EXAM
Owh jadual untuk final exam kalini punyelah membahagiakan hati saye dan rakan2..seyes bahagia gile(bahagia la sgt kan..huhu)…Nah,amik ni tengok..Tapi ni jadual saye yg CTS punye student,minor EDU n Blajar di UIA..YG course len,minor len,universiti len sorry k..saye xde jadual anda..hehehe…

best kowt..hahah

huhu..xley bla kan jadual ak…da la berturut2 3 hari…then the last day,double paper..ya ALLAH..dugaan sungguh..sabar ye wahai ain dan rakan2…huhu…

btw..untuk sume la kawan2 ak..and yg juga bukan kawan ak..xkira la korg kat universiti mane course ape,sape3 yg nak amik xm tu, SLAMAT MAJU JAYA!!!!(skema kot)hahaha…ALL THE BEST k sume..chaiyok2..marilah kite sama2 mendoakan kejayaan adalah milik kita bersama demi AGAMA,BANGSA dan NEGARA…

semoga ini dalam genggaman kita..insyaALLAH

CUTI
owh..ini bende yg best ok..xtau la bagi org lain..tp bg ak ak suke sgt time cuti..sbb nye:
-balik umah..dapat jumpa ibu,ayah n adik2 ku yg tsayang(walaupun balik keje nye menyakat isya je..hehe)
-kalo balik umah,jimat duit sbb makan free..so,dgn duit tu leh la saya menabung untuk masa depan yg terjamin(ayat yg tipu..menabung la sgt kan..haha :-p)
-Owh ya…topup pun free!hahaha
-time sem break ni gak la ak xyah nak dok pk pasal exam,assignment dan segala bagai yang seerti dgnnya…

kebahagiaan...hehe

rindu ibu n ayah...=(

BUDAK RONGAK YG SENTIASA DIRINDUI..

tapi ade gak yg xbest..satu je…
-time ni kat umah nkompem2 la makanan sedap,then kalo makanan sedap2 komfem2 la nafsu tu mebuak2..bila nafsu da membuak2 paham2la ape yg terjadi..nanti lemak2 akan membiak dgn baiknya di tubuh ku yg sedia berlemak ni..owh tidak..tapi MAKAN TU BEST tau!!!!haha

papepun..ak tetap suke balik umah sebab bak kate org “RUMAHKU SYURGAKU”..org kampung i plak slalu ckp cani..”HOME SWEET HOME”..hahaah..lagipun da lame x balik tau since cuti raye aritu..sedey kan??huu~

K la..papepun,cam ak kate td.ALL THE BEST untuk sume..untuk keluargaku yg tercinta,NANTIKAN KEPULANGANKU..

ni untuk sume dan ak juge..
1)Bersusah-susahla dahulu,bersenang2 kemudian kerana di sebalik kesusahan pasti ada kesenangan.
2)Letakkan harapan mu pada ALLAh keran ALLAH la yang maha kuasa di atas segala sesuatu.
3Think positive ok.Walaupun kita jauh dari parents kita,ingat doa dan restu diorg sentiasa bersama kita.Jangan hampakan harapan mereka yg nak kite berjaya..=)

Salam…

SATU RASE ITU..

Pernah x korg rase marah tapi xdapat nak luah rasa marah tu???Luah kat org yg korg marah tu…

So,ape solutionnye ek??

Nak maki2..
itu dosa kan…its not me..kua perkataan2 jahat adela tp xdela maki ok!

NAk bunuh org…
lagi la dosa..sian ibu ayah kalo ak masuk jail..

Nak jerit biar satu dunia denga..
pencemaran bunyi tu..jerit kat bantal je la jawabnye…

Nak cte kat kawan..
Ouhh..saye x mau dorg bosan dga luahan hati saye yg x abis2 ni..huhu.(tp saye tau kawan2 saye bagus..cme saye yg x nak bagi dorg rase annoying dgn masalah saye)

Nak cte kat pakwe,suami or yg seerti dengannye..
Saye xde lagi ok..kalo ade pun(pakwe)mcm la nak dga kan…

Nak nangis..
Itu bile xtahan sgt..But its typical me k..rase geram sikit nangis..huu..lagipun saye bukan la yg leh tahan sgt(ni pun da rase nak nangis ni)

Igt ibu n ayah…
KOmpem..tp bile igt tu saye jadi homesick..bile homesick lagi saye rase nak nangis..huuuuu..kalo tepon lagila..xsempat nak cte da nangis dulu

SO????
Igt ALLAH byk2..istighfar byk2..Igt la yg setan suke je kalo kite ni dikuasai rase marah..ASTAGHFIRULLAHAL’AZIM

I HATE TO BE PRETENTIOUS!!!

p/s:saye mmg slalu nangis..nak kate saye cengeng kate la…better saye marah saye nangis dr saye marah saye wat mende yg x elok,maki2 org sume..huhu

CERITERA SYAWAL..=)

Salam..

SELAMAT HARI RAYA SUME!!!!Walaupun ak tau mmg da lambat..tp ok la kan drpd x wish langsung..hehehe

Hee…mcm biasa..NUR AIN WAHIDAH bukanlah seorg manusia yg rajin nak update blog dye..Keinginan tu ada tau,(betul,x tipu!!!)tp rase malas tu ish paham2 jela..hehe..Seronok bace blog2 org yg rajin update tu..Nak tunggu ak punye susahla jawabnye..huhu..Bile ak update bog tu maksudnye,hormon rajin terlebey la tu maksudnye..(yeke???hahaha)

Ok Ain.xyahla dok panjang2kan intro yg x best tu ok..(Oops!Baru intro ke???ish3)

Act,ak nak ckp or cite pasal ape ek..Haa..tula ak geram tu.Kalo time dalam klas,time lecturer tga mengajar tu,rasenye time tu kan idea mencurah2 bagai ke ladang gandum..Kononnye time tu dgn azam yang kononnye berkobar2:-

“OK..ak akan post cte yg best ni dalam blog ak..”

Tp tgkla ni..Bile da masuk dlm ruangan mengupd8 ni..idea yg kononnye best tu hilang entah kemana..hilang tanpa jejak..kalo ade pun berlari bertaburan..huu=(


Urm,k la ..nak cite2 bese je la..Input untuk post kali ini mmg kurang ataupun xde..So SORRY(bajet slama ni post ak sume ade input la kan..haha)

1)RAYA

-Raya taun ni ak rase cm bese je kot..xde bezenye ngan taun2 lepas.Rutinnya ttp same..Bermaafan,ziarah menziarahi,MAKAN n collect duit raye(ini plg best..hee)
-But yg tambah best sikit taun ni kan,ramai la plak kawan2 ak dtg raye umah ak taun ni kan..Yela ak ni ngan kawan2 ak sume dok jauh2..Bile dorg dtg rase appreciate sgt..Cheewah!Hahaha..Eh jap b4 that, RYHAN dikira jauh ke???haha..(han,sila jawab sendiri!haha)

ini family belah ayah ak at the first raya...

raya ke 2 with my sis...

raye ke 3 kat umh mak long..hee

raye ke 4 ngan dak2 skolah rendah ku...sakan x ak raye???haha

2)EXAM vs RESULT + ASSIGNMENT
-Balik2 UIA ku yg terchenta,kene menghadapi mid sem ADVANCED CALCULUS..huhu..da la kat umah mmg x sentuh lgsg A.C ni..sorry la DR.PAH..Saye berusaha(mcm tipu je) tp hati saye masih x lekat kat A.C ni..Ok,NUR AIN WAHIDAH sdg memberi alasan..haha.So,kesimpulannya,ak balik uia sabtu malam,ahad pagi tu baru la kalut2 nak study sampai la malam since esok nye iaitu pg isnin tu ak akan menghadapi xm..Padan muke ak!Sape suh wat last minit..(-_-)
-Pas,A.C tu,pulun lak UNGS n EDU nye assignment..Tp ALHAMDULILLAH,utk UNGS,ustaz postpone trkh hanta n EDU,DR.JOHDI xdtg..hehehe..So,dgn serta mertanya,tolak tepi mereka n kite ENJOY dulu!!haha..Tp kan minggu ni la yg harunya..huhu..xpe2..INSYAALLAH ak boleh..(version sedapkan hati)
-Result??xyah taula…tp ALHAMDULILLAH la lepas sume..But,ak kene struggle la untuk final ni!GO AIN GO!!!

3)OPEN HOUSE,JAMUAN RAYA
-Ok..mende yg no 3 ni adalah untuk menambahkan lagi lemak2 di dalam badan2 saye..Owh tidak…huhu..
-First open house ak g ialah umah bestfwen ak..RYHAN!!!hehe..Dgn bestnye,time tu ayah bg ak drive sendiri g umah ryhan..haha..Makanan umah ryhan komfemla sedap kan..Cume malu je nak amik byk2..hahaha
-Then balik uia.time weekend iaitu hari sabtu yg lepas,g umah MADAM NIK and umah MADY!!!Umah MADY adalah acara tahunan CTS..haha..Makanan kat umah dorg..uish seyes wat perut I kedepan ok..Tp xpela..setaun sekali..hahaha..Dan jgn x caye malam tu plak ak attend JAMUAN RAYE CTS!!Owh no!gile x gile..malam tu makan lagi..dgn semangat plak tu..huhu..Mane la badan ak ni x mcm tong(bak kata ibuku)huhu…
-Then,pasni INSYAALLAH ade lagi jamuan lain yg akan menyusul..hehe..JAMUAN RAYE BATCH!!hehehe..Untuk dak2 CTS 09 kite jumpa di sana ok!Make sure baju u all mlm tu glamour2 ok..x glamour pun xpe..u all dtg pun da dikira glamour da..hehehe

kat umah madam nik..gamba ni amik dr fb wan..hehehe

kat umah mady lak..hehe..gamba ni mady punye..hehe

So,memandangkan raye ni da melantak segala bagai,pasni kene berusaha sekeras2 nye untuk menurunkan berat badan!!!!Itu sgt perlu ok!!!!
Begitu juga dengan berusaha untuk memantapkan result2!!!
Doakan ak ok..Begitu juga ak doakan korg sume..Same2 lah kte ye..heee…

Salam

RINDU DIA…

Salam…

sape ni????

Eish..gamba sape ni ek???hee..tiba2 je ada gamba pompuan cun kat atas ni kan??hehe

Act,this beatiful girl ni adalah my MOST BELOVED FRIEND in this world…Her name is FARAHEEN HAZIRAH BT KHAIRUL AZHAR..selalunye org panggil dye FAIN(klik sini untuk ke blog dye..=))

THE FIRST MOMENT

Ak kenal Fain ni time ak form 2..time tu ak blaja kat TRANX lagi..Time form 1 ak pernah nampak jela Fain ni tp xpernah la nak tego..Hye2 Bye2 pun xpernah kot rasenye…hehe..Ak kenal dye pun sbb awal taun form 2,Fain berpindah ke bilik ak disebabkan ade kekosongan di situ..Time tu ak baru balik prep..Elok2 ak bukak pintu wajah Fain pun terpampang di depan mata tgah makan nasi lemak kalo xsilap(sebab katil dye depan pintu..Sah2 la ak masuk bilik trus nampak muke dye kan..hehe).Ak x igt la ape butir bicara kitorg dua time tu..Tp rase nye hati ak berdetik camni:

“Owh,ak ade roomate baru la…”

Itula first time ak bertego sape dengan dye…hee…

UNFORGETTABLE MOMENT..

And then,kitorg pun saling mengenali dgn lebih mendalam.Time form 2 tu,ak adela bermasalah ngan kawan2 ak.Yela dulu2 zaman2 ni kan kawan ber’GANG“.So,time tu kirenye ak bermasalah la ngan GANG ak tu.One of my bad memory la..huhu..Pastu,ak pun cam meluahkan isi hati ak ni kat Fain la…Fain la pendengar setia ak time ni.Seyes ak xleh lupa Fain.Time org sume bane ak,ko ngan kawan2 yg lain(AISYAH,ANIS,ESYA,SHARIDA,OSHEN) la sudi terima ak..Thx korg..MMuahx!And after kejadian ni la hubungan ak makin rapat ngan fain..=)

PROBLEM???

Tipu la kalo ak kate kitorg ni xpernah ade prob.Name pun manusia kan.Lagi2 girls yang sentiasa dikuasai emosi..So kitorg ni mmg pernah bermasalah.Problem ni xla besar sgt.Tapi merenggangkan gak la ak ngan Fain.Ak pun xtau la nape kitorg renggang.Ia berlaku secara tiba2.Time tu kitorg awal2 form 3.Ak ngan Fain macam wat hal masing2.Jarang da tego n gelak gile2 even kitorg still roomate.Ak xtau sebab ape.Maybe time tu masing2 terlampau bz ngan life masing2.Ak lebih byk spend mase ngan classmates ak n Fain pun same..Lebih byk menghabiskan masa bersama classmates dye.Tp kitorg xla gado tp cume x mesra macam dulu..

STILL FRIENDS YA!

Ak xtau macam mane kitorg leh rapat balik.Macam mane kitorg renggang macam tu gak la kitorg rapat semula..Sepanjang ak kat TRANX tu,ngan Fain la sweet memory ak.After that,kitorg xla hari2 ke hulu ke hilir same2,tapi kitorg leh la gelak balik cam dulu2..Alhamdulillah(^.^)

DEAR FAIN..

<~Ak seyes rindu setiap hari ahad time kite muda2 dulu(cam la skang da tua kan..haha).Ti</me tu la kita spend mase same2.G beli nasi ayam same2.Kire time tula kita payback weekdays kita yg x bersama tu..hee.Ak rindu saat tu..

~Ak rindu sgt time ko panggil ak kat klas nak balik bilik setiap kali abis prep..Ak rindu saat tu.

~Ak x kan lupe last day ak kat tranx.After ak packing barang2,kita baring same2 atas katil ak,borak2 sampai tertido..Bangun2,kite siap2 nak naik bas balik KL.Itula last day ak kat Tranx..Rindunye..huhu..

~Ak xpernah lupe kate2 ko dalam kad raye time form 3 tu..Time tu la baru ak tau yg sebenarnya ko pun syg kat ak macam mane ak syg kat ko..Itulah first time ko ckp ak ni kawan yg ko syg..(Da bergenang da air mata ni..)

~Even kita da x satu maktab,ak kat Jasin n ko kat Tranx ak xpernah lupe kat ko.Ak sentiasa igt ko.Ak rase happy sgt everytime dapat surat@poskad dr ko..THX DEAR..

~Skang,even kite jauh,bz dgn life masing2,ak still xlupe kat ko.Ko ttp kawan yg paling ak sayang..Even kite ssh nak jumpa,plan2 asik xjadi,ak still igt ko pai bile2..

~Walaupun sumtym ak ni irritating,ko still accept ak seadanya..THX n SORRY FOR EVERYTHING..
~LAstly,ak nak sangat ko tau..AK SAYANG SANGAT KAT KO!hee~~Ak hope kite nye friendship akan kekal sampai bila2..insyaALLAH…

US TOGETHER...

Sekian sahaja entry ak untuk kali ni..=)

p/s:-Ak syg kawan2 ak yang lain jugak tau..Thx guys for reading this…

Salam.

RAMADHAN IS COMING!!!

Salam..
RAMADHAN IS COMING!!!!!!!!!!!
ALHAMDULILLAH kerana kita masih diberi kesempatan untuk bertemu sekali lagi dengan bulan RAMADHAN kali ini…
Rasenye x terlewat lg kot nak wish SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK..(da masuk seminggu da..lewat la tu kan…hehe)

Btw,RAMADHAN ni adalah bulan yg mulia,bulan yg penuh barakah..Time ni la kita semua diWAJIBkan puasa…
Puasa tu ape???Kalo tanye kat budak2(baya2 isya tu) Dorg pun akan menjawab “Puasa tu xleh makan n minum time siang..Da azan maghrib baru leh makan..” Itula jawapan mereka…xdenye dorg jawab dgn makne sebenar=>”Puasa ialah menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari“(ni makna sebenar ye kawan2..sila t8 note)…Tipula kalo dak2 halus yg baru nak start blaja puasa tu jwb cenggini..Kalo ade mmg salute la..hehehe..

Puasa ni seperti yg kita tau adalah WAJIB ya kawan2…Name pun RUKUN ISLAM yg ketiga,kompem2 lah WAJIB kita melaksanakannya…Puasa ni byk manfaatnya..Antaranya;-

1)BULAN BERIBADAT
Ak x kate la bulan lain x payah beribadat..Kene gak beribadat..Tapi time RAMADHAN ni extra sikit ibadatnye..Yela bulan RAMADHAN ni kita puasa satu hal..Pastu ade lak solat tarawih malam2..Bulan lain mane ade tarawih kan..Bulan RAMADHAN je kan…Pastu,bulan RAMADHAN ni lak syaitan2 tu dirantai..Kalo ade syaitan pun SYAITAN YG BERTOPENGKAN MANUSIA tu je la…Jadi xdela penghasut2 yg nak memesongkan kita..Yang ade hanya lah nafsu kita sendiri..Jd terpulang la pade diri kita sendiri same ade nak ambil peluang RAMADHAN ni atau x..Haa…lagi satu..Bulan RAMADHAN ni jugak ade malam LAILATUL QADR..Malam LAILATUL QADR ni malam kemuliaan yang lebih baik daripada seribu bulan..SUBHANALLAH..sungguh hebatnya ALLAH kan..Sentiasa memberi peluang dan ganjaran kepada hamba-NYA..

2)MENJAGA KESIHATAN TUBUH BADAN
Urm,yg ni pun one of the kebaikan berpuasa..yela..selama ni kite asyik sumbat je perut kita ngan mcm2 makanan..time ni la kite nk jaga perut kite,rehatkan dye sume…selalunya time bulan2 pose ni la akan ade org2 yg nampak kurus,kurang lilitan pinggangnye…hehe…Tp kan AWAS raye nanti jgn la pulun habis ketupat rendang sume tuh..mmg yg bdn da slim lawa tu jd tong balik la gamaknye..hahaha..(peringatan untuk diriku ini)..Lg satu,time2 pose ni la baru nampak kurma YUSUF TAIYOOB muncul di pasar2 raya tu..n kurma ni bagus untuk kesihatan ye kawan2…Kurma ni antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan ia akan disalurkan ke bahagian anggota lain dan otak..(sumber dr http://permai1.tripod.com/kurma2.html)So,jom same2 kita mengamalkan pemakanan kurma ye…

3)BULAN KEAMPUNAN
Smalam time tadarus,K.IRA ade la ckp..time bulan RAMADHAN ni ALLAH akan mengampunkan segola dosa2 kite mase lalu dgn syarat kite berpuasa dgn penuh keimanan dan ketaqwaan..Bukan yg pose sbb nak duit raye(tu slalunye budak2 la kan..hee) n bukan yg pose sbb terpakse..SUBHANALLAH..sygnye ALLAH kat kita kan…Jd,ape lg..Bak kate K.ira,jadikan kate2 ini sebagai motivasi untuk kita berpuasa dgn penuh keimanan dan ketaqwaan..Peluang ini hanya dtg semasa bulan RAMADHAN je..LETS GRAB THE CHANCE..Kita x tau samade RAMADHAN yg akan dtg,kita akan sempat menemuinya atau tidak..huhu..JGN SIA2KAN PELUANG YG ADA INI

Urm,kalo diikutkan byk je fadhilat2 berpuasa di bulan RAMADHAN ni..Tp cukupla 3 je yg ak bg.Takut kang kalo bg lebih makin merapu jadinya..ni pun da kira byk merapu da ni..hehehe..

K la..So,marilah kita bersama2 menghayati keindahan dan kemuliaan RAMADHAN ini..Perbanyakkan amal ibadat kita..Tingkatkan keimanan dan ketaqwaan kita kepada-NYA..
~Semoga RAMADHAN kali ini bukan RAMADHAN yg terakhir untuk kita..
~Semoga RAMADHAN kali ini lebih baik drpd yg sebelumnya..
~Semoga RAMADHAN kita kali ini akan sentiasa diberkati oleh-NYA..

INSYAALLAH…

Salam..

Tag Cloud